2011. november 30., szerda

Részletek - Állati vidámpark


Olvassátok szertetettel az alábbi mese-részletet!


Bendegúznak egy zsákra való plüssállata volt. Három közülük nagyon közel állt a szívéhez: Kardfogú, a tigris, Kacskaringó, a kígyó, és Morcogó, a mormota. Rengeteget játszott velük. A három állat egy délután mégis fellázadt.
- Unjuk már a banánt! - panaszolta Kardfogú.
- Elegünk van! - erősítette meg Morcogó.
- Ugyan miből? Olyan jó dolgotok van, hogy a többiek mind irigyelnek titeket! - nézett rájuk furcsán a kisfiú. Nem értette, mi bajuk van.
- Ez igaz, te nagyon jó vagy hozzánk; vonatozni viszel minket a hegyekbe, vendégségbe járunk Barbihoz és Kenhez, sokat dalolászunk Micimackóékkal, de mi most valami újra vágyunk - sziszegte Kacskaringó.
- Valami izgalmasra!
- Valami vérpezsdítőre! - tromfolt rá a tigris.
- És mégis mi lenne az? – kérdezte Bendegúz.
- Azt gondoltuk, te majd biztos kitalálsz valamit.

A gazdi egész este törte a fejét, vajon miféle szórakozással dobhatná fel állatkái hangulatát. Addig-addig gondolkodott, mígnem nagyszerű ötlete támadt. „Ettől aztán égnek áll majd minden egyes szőrszálatok!”

Másnap korán reggel - Sári-anyu éppen szokásos, szombat délelőtti bevásárló körútját rótta, Samu-apu pedig a szobájában dolgozott - Bendegúz riadót fújt plüssállatainak.
- Na, barátocskáim, ma olyan élményben lesz részetek, amilyenben még sosem! - jósolta Bendegúz. - Irány a fürdőszoba!
- A fürdőszobaaaa? - kérdezték mindhárman egyszerre, de azért követték Bendegúzt.
- Zsupsz, ugorjatok be a mosógépbe! Ez lesz ám a ringlispíl! Vigyázzatok, nehogy nagyon elszédüljetek!

Az állatok szép sorban bemásztak a gépbe, elől a tigris, utána a mormota, és végül a kígyó.
- Ha valaki rosszul lenne, kopogjatok, akkor leállítom a gépet! - figyelmeztette őket Bendegúz.
Rájuk csukta a mosógép fedelét, kiválasztott egy teljes mosóprogramot, centrifugálással együtt, és megnyomta az indító gombot.

„Jó szórakozást!” A gép elindult, a dob pörgött, először lassan, aztán gyorsan, egyre gyorsabban és gyorsabban. Bendegúz már csak a körbe-körbe száguldó fejeket látta, az állatok végtagjai összegabalyodtak. A kisfiú remélte, hogy barátai élvezik a nem mindennapi körhintát, és hogy nem lesz semmi bajuk. A centrifuga, ha lehet, még gyorsabban pörgette Kardfogúékat, ide-oda dobálva őket. Az utolsó szakasz, a szárítás pedig újra szalonképessé varázsolta őket.

Bendegúz a program lejártával kikapcsolta a gépet, és kinyitotta az ajtaját.
- Óóóó, csudajó! - kiabált Kardfogú.
- Szédüüülök - golyóztak körbe-körbe Kacskaringó szemei.
- Ejha, szebbek és tisztábbak vagytok, mint új korotokban! Csakúgy csillog a szőrötök! - hahotázott Bendegúz.
- Hát, ez fantasztikus volt!
- Fergeteges!
- Észveszejtő! - Kardfogú, Kacskaringó és Morcogó teljes extázisban voltak. Megdicsérték gazdájuk leleményességét, és kikönyörögtek egy másnapi menetet is.

Bendegúz boldog volt, ellenállása hiábavaló lett volna. Ettől kezdve az állatok minden délután a mosógépben hancúroztak. Egészen addig, míg egy nap, Bendegúz édesanyja észre nem vette, hogy mi történt. Sári-anyu nagyon megharagudott.
- Hogy képzeled ezt kisfiam? Hogy tudtál ilyen bolondságot kitalálni?
- Én csak szórakoztatni szerettem volna a barátaimat - védekezett Bendegúz.
- A mosógép nem erre való, fiam - mérgelődött Sári-anyu. - A mosógép nem játékszer! Van épp elég játékod! Meg ne lássam még egyszer, hogy a mosógéppel játszotok!

Bendegúz lehorgasztott fejjel tűrte a fejmosást.
- Hallottátok, ennek a mókának vége! De ne szomorkodjatok, majd csak kitalálunk valamit! - vigasztalta Kacskaringóékat a kis gézengúz.

...

Ha kíváncsiak vagytok, hogy mit talált ki Cirip és Bendegúz a plüssállatkák szórakoztatására, olvassátok el a mesekönyvet! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése